Svijet
2

EU: 2013. bit će evropska godina građana

FENA
Godina 2013. bit će proglašena Evropskom godinom građana kako bi se podigla svijest evropskih građana o njihovim pravima, po dogovoru Evropskog parlamenta i država članica EU-a koji je ove sedmice prihvatio Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta, objavio je Evropski parlament.

Tokom godine bit će organizirani različiti događaji na kojima će se objašnjavati prava građana koji odluče živjeti u nekoj drugoj državi članici, što se ponajprije odnosi na studente, radnike, poslovne ljude i umirovljenike.

Svaki građanin Evropske unije uživa skup prava po evropskim ugovorima, uključivo pravo na slobodno kretanje i boravak u nekoj drugoj državi članici, pravo na glasanje i kandidiranje na evropskim i lokalnim izborima i pravo da podnese zahtjev ili žalbu Evropskom parlamentu o evropskim pitanjima koja ga se izravno tiču, no evropski građani često toga nisu svjesni, prenijela je Hina.

Evropski parlament zatražio je stoga da se 2013. proglasi Evropskom godinom građana kako bi se javnost, osobito mlade, upoznalo s njihovim pravima.