Svijet
0

EU: 100 događaja pod njemačkim predsjedništvom

FENA
Njemačko predsjedavanje Evropskom unijom u prvoj polovini ove godine, najavljeno pod motom “Evropa uspjeva zajednički”, obuhvatiće oko 100 događaja, među kojima se ističu proljećni samit EU o energetskoj bezbjednosti, obilježavanje godišnjice “Rimskih sporazuma” i junski samit o evropskom ustavu, prenose agnecije.

U oficijelnom programu vlade u Berlinu se kaže da njemačko predsjedavanje treba da doprinese pokretanju sadržinski novog smjera radi unapređenja prihvatljivosti integracionog procesa. U tom smislu je iz Berlina najavljena nova “politika susjedstva” Evropske unije, kojoj pripadaju pregovori o partnerskim i kooperacionim odnosima s Rusijom.

Što se evropskog ustava pak tiče, Njemačka će za vrijeme svog predsjedavanja voditi detaljne konsultacije sa svim partnerima i organima u EU i izričito raditi na nastavku reformskog procesa u EU, shodno zaključcima na evropskom nivou, kaže se u dokumentu o njemačkom predsjedavanju EU, štampanom na 27 strana.

Na proljeće, odnosno, 24. i 25. marta će se u Berlinu održati poseban samit posvećen 50-godišnjici “Rimskih sporazuma” - osnivačkog akta EU. Biće to povod, smatra Berlin, za polaganje svojevrsnog “kamena temeljca” za jačanje proceca evropske integracije.

Berlin posebno ukazuje na jedan od svojih najvažnijih ciljeva - zaštitu životne sredine i klime, gdje bi, kroz pregovore sa partnerima, trebalo da bude obezbjeđena vodeća uloga EU u svjetskim razmjerama.

Konkretne mjere se najavljuju prije svega za dovršavanje unutrašnjeg tržišta, a sa razgradnjom birokratije se računa na jačanje konkurentnosti preduzeća u EU.

Socijalna dimenzija evropske politike, prema planovima iz Berlina, treba, između ostalog, da bude naglašena kroz “Savez za porodicu” i preporuke za razvoj gradova.

U dokumentu u njemačkom predsjedavanju EU predviđene su i zajedničke osnove za integracionu politiku, pojačanu policijsku saradnju i za tješnju saradnju u krivičnom pravu.