Etiopski vojnici ulaze u Somaliju

F
FENA
9.12.2008. u 19:18
0
0
Etiopski vojnici ulaze u Somaliju
0
Etiopski vojnici ulaze u Somaliju
Etiopski vojnici pohrlili su u susjednu Somaliju kako bi se borili protiv radikalnih islamista koji su preuzeli veliki dio zemlje, što je povećalo strahovanja od većeg nasilja u zemlji koja se bori sa smrtonosnom pobunom i piratstvom, saopćili su u utorak svjedoci i somalska vlada.
Napredovanje Etiopljana desilo se samo nekoliko sedmica prije njihovog planiranog povlačenja nakon njihovog nepopularnog dvogodišnjeg prisustva u Somaliji.

Etiopljani su od ključnog značaja za vladu koje podržava Zapad i njihovo planirano povlačenje krajem mjeseca vjerovatno bi predstavljalo uvod u obaranje vlade.

Dahir Dherte, somalski vojni glasnogovornik, izjavio je da Etiopljani "pomažu somalskom narodu da se otarasi Al-Shababa", misleći na ekstremističku islamsku grupu koja čvrsto naporeduje ka glavnom gradu Mogadishu.

Na telefonske pozive glasnogovorniku etiopskog ministarstva vanjskih poslova Wahde Belayu nije bilo odgovora.

Somalija je u haosu skoro dvije decenije, a prijelazna vlada koju podržava Zapad nije uspjela preuzeti nikakvu kontrolu otkako je oformljena 2004. Etiopija - regionalna vojna sila - poslala je hiljade vojnika u Somaliju krajem 2006. kako bi pomogla da se poraze islamski ekstremista koji su uskoro pokrenuli pobunu u iračkom stilu.

Somalski vojnici i njihovi etiopski saveznici otada su pod skoro svakodnevnim napadima militanata.

Novinar Associated Pressa razgovarao je s desetak stanovnika gradova u blizini somalsko-etiopske granice, koji kažu da vojnici iz Etiopije posljednjih dana ulaze u njihovu zemlju.

U Balan Balu, drugom gradu na granici dviju zemalja, stotine etiopskih vojnika u 14 vojnih vozila ušlo je u grad u ponedjeljak, saopćio je mještanin Ahmed Sheik Roble.

"Etiopski vojnici zauzeli su položaje kod bivše vojne baze i policijske stanice. Neki vojnici počeli su kopati rovove dok su ostali patrolirali gradom", kazao je on.

Sjedinjene Države plaše se da bi Somalija mogla postati plodno tlo za teroriste i optužuju Al-Shabab da krije teroriste povezane s Al-Qaidom koji su navodno digli u zrak američke asmbasade u Keniji i Tanzaniji 1998.

Etiopija je nedavno objavila da će povući vojnike do kraja ovog mjeseca, ostavljajući somalsku vladu na nemilost pobunjenicima koji su zauzeli većinu južne Somalije, pa čak se i slobodno kreću državnom prijestonicom.

Shabab je proglasio islamsku državu u regijama južne Somalije u nedjelju, uspostavljajući položaje kao što su geverner, sigurnosni zvaničnik i glavni sudija, sudeći po obavještajnoj grupi sa sjedištem u SAD-u, SITE, koja nadzire internetske stranice ekstremista. Objava je posljednji znak čvrstog napredovanja Shababa.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: