Mjere opreza
50

Etiopija i Kina zaustavljaju sve letove Boeinga 737 MAX 8 nakon nesreće u Etiopiji

Klix.ba
Mjesto nesreće u Etiopiji (Foto: EPA-EFE)
Mjesto nesreće u Etiopiji (Foto: EPA-EFE)
Vlada Kine odlučila je zaustaviti sve daljnje letove Boeinga 737 MAX 8 nakon što se isti model aviona srušio u nedjelju u Etiopiji gdje je poginulo 157 osoba. Ovo je druga nesreća ovog modela aviona u posljednjih šest mjeseci.

Prema naredbi koja je izdata, svi avioni moraju sletjeti do 18 sati, prenosi CNN.

Ovaj potez je najavljen kratko nakon što je Etiopija "prizemljila" malu flotu aviona Boeing 737 Max 8 u svrhu predostrožnosti, dok se istraga nesreće ne okonča.

Važno je naglasiti da je ovo drugi put u posljednjih šest mjeseci da se novi Boeing avion sruši samo nekoliko minuta nakon uzlijetanja. Lion Air Boeing 737 MAX 8 se srušio krajem oktobra prošle godine, a u toj nesreći je poginulo 189 ljudi. Ovaj model aviona je do sada smatran jednim od najprodavanijih te se postavljaju brojna pitanja o njegovom kvalitetu nakon ove dvije nesreće.

"Posmatrajući obje nesreće, našli smo nekoliko sličnosti. Oba aviona su Boeing 737 MAX 8 i oba su imala problema već pri uzlijetanju", napisali su iz administracije.

Kina posjeduje najveću flotu Boeinga 737 MAX 8 koja ima 97 aviona. Vlada Kine je izjavila kako će kontaktirati Američku Federalnu avijacijsku administraciju kako bi utvrdili sigurnost letova prije ponovnog početka letova.

Analitičarka Mary Schiavo za CNN je rekla kako joj cjelokupna situacija izgleda veoma sumnjivo.

"Imamo dva nova modela aviona, a oba su pala u manje od godinu. To je crveni alarm u avioindustriji, to nije nešto što se često dešava", rekla je Mary.

Istraga pada aviona još uvijek je u toku. Za sada se zna da je avion izgubio vezu s nadređenim u 8:44 ujutro, samo nekoliko minuta nakon što je napustio aerodrom. Tewolde GebreMariam, izvršni direktor Ethiopian Airlinesa je na press konferenciji izjavio kako je pilot imao tehničkih problema s uzlijetanjem te kako mu je izdata naredba da se vrati na pistu.

GebreMariam je također dodao da provjera aviona prije leta nije pokazala nikakve komplikacije te kako je njime upravljao pilot koji iza sebe ima više od 8.000 sati provedenih u zraku.

"Sve je još uvijek jako svježe, još uvijek nismo uspjeli odrediti uzrok nesreće. Kao što sam rekao, u pitanju je nov avion koji je vozio stariji i iskusniji pilot i trenutno ne možemo odrediti koji je uzrok pada", rekao je GebreMariam.

U nesreći je poginulo 157 osoba iz 35 država, uključujući 32 Kenijca, 18 Kanađana, devet Etiopljana i po osam putnika iz Kine, Italije i Amerike. Imena svih žrtava još uvijek nisu objavljena, ali su za sada poznate neke informacije. UN je izdao saopćenje u kojem je naveo kako su u nesreći aviona izgubili 19 svojih zaposlenika.

Etiopska vlada je izrazila duboko saosjećanje s porodicama poginulih. Oni su odlučili zaustaviti sve letove Boeinga 737 MAX 8, a isto se očekuje i od indonezijske vlade čija se odluka još uvijek čeka.