Svijet
0

Etičko povjerenstvo HRT-a zaključilo da trojica urednika nisu prekršila etički kodeks

FENA
Etičko povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) objavilo je danas mišljenje da urednici Danko Družijanić, Goran Rotim i Petar Štefanić nisu povrijedili odredbe etičkog kodeksa HRT-a u vezi s objavljivanjem snimke govora Stjepan Mesića iz 1992. u Australiji u emisijama Dnevnik i Post scriptum, izvijestio je danas glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Etičko povjerenstvo je sinoć na sjednici razmatralo prijavu Ravnateljstva HRT-a koje je zatražilo očitovanje jesu li poštivani svi elementi profesionalnosti struke nakon što su urednici u navedenim emisijama emitirali videozapis govora Stipe Mesića početkom 90-ih godina pred iseljenicima, a u kojem je govorio i o 10-om travnju 1941., odnosno o uspostavi NDH i o situaciji nakon 1945. kada je Hrvatska postala dio pobjedničke antifašističke koalicije.

Povjerenstvo je zaključilo da urednici nisu prekršili čl. 16 kodeksa HRT-a koji nalaže da informacija mora biti točna, istinita, objektivna, potpuna, provjerena itd., što znači da nisu prekršili principe novinarske profesije.

Po mišljenju povjerenstva, nisu prekršili ni čl. 23 koji se odnosi na tehničku pripremu priloga koji propisuje kako informacija objavljena na televiziji treba izgledati.

"Glavni ravnatelj je na temelju mišljenja povjerenstva odlučio da neće pokretati nikakav daljnji postupak prema tim urednicima", kazao je Hini Roemer.