Svijet
0

ETA traži nezavisnost Baskije uzimajući primjer Kosova

FENA
Baskijska separatistička organizacije ETA (Baskijska domovina i sloboda) uzela je primjer Kosova, koje traži nezavisnost od Srbije, kako bi zatražila nezavisnost Baskije od Španije, navodi se u intervjuu baskijskog dnevnog lista Gara koje izlazi u subotu.

ETA, koju Evropska unija smatra terorističkom organizacijom, kaže da njena borba nije"utopija" i navodi primjer kosovske nezavisnosti i Škotske, navodi se na internet stranici Gare, čiji će intervju biti objavljen u subotu.

"Ovaj narod ima pravo na svoj vlastiti razvoj", smatra ETA, odgovorna za 819 ubistava u Španiji tokom 40 godina borbe za nezavisnost Baskije.

U Škotskoj, škotska nacionalistička stranka, Scottish national party, koja je u maju postala većinska u regionalnom parlamentu, obavezala se da će 2010. organizirati referendum o nezavisnsoti.

U španjolskoj Baskiji, koja je već donekle autonomna, šef regionalne vlade, umjereni nacionalista Juan Jose Ibarretxe želi organizirati dva lokalna narodna referenduma do 2010. i konačno dobiti priznavanje prava Baskijaca da "slobodno odlučuju" o svojoj budućnosti.

Ovu opciju je odbacio šef španjolske vlade, socijalista Jose Luis Rodriguez Zapatero.