Svijet
0

ETA preuzela odgovornost za za bombaški napad u Baskiji

FENA
Jedna bomba je eksplodirala u noći sa subote na nedjelju u baskijskom mjestu Sestao, na sjeveru, oštetivši zgradu suda. Prije eksplozije je stigao poziv upozorenja vlastima, a odgovornost je preuzela separatističke organizacije ETA, objavila je baskijska regionalna vlada.

"Nešto poslije ponoći, noćna cestovna služba DYA je primila telefonski poziv kojim se najavljuje, u ime terorističke organizacije ETA, da će bomba eksplodirati blizu suda u mjestu Sestao u jedan sat poslije ponoći", navodi se u saopćenju.

Pozivi DYA-i su tradicionalni način komuniciranja ETA-e da upozori vlasti na bombaške napade.

Bomba, postavljena u ruksak, eksplodirala je u najavljeno vrijeme, prouzrokujući štete na fasadi zgrade ovoga grada blizu Bilbaoa.

"Eksplozija je odjeknula nekoliko kilometara u okolini", saopćila je policija, koja je morala evakuirati osoblje iz dva hotela u neposrednoj blizini.

Bomba se sastojala od dva-tri kilograma eksploziva.

Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što je separatistička organizacija, koju je Evropska unija nazvala terorističkom, objavila u svom saopćenju u petak navečer da će udariti po snagama sigurnosti španske države "na svakom mjestu", čak i izvan granica Španije.

Ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba je izjavio u subotu da je jedina moguća reakcija na ovakve izjave "hapšenje svakog člana ove organizacije, onih koji ih podržavaju i njihovo izvođenje pred sud, a onda upućivanje u zatvor".

ETA je odgovorna za 819 ubistava počinjenih u Španiji, među kojima oko 200 civilnih čuvara.