Svijet
0

ETA pozvala na bojkot izbora

FENA
Baskijska separatistička organizacija ETA pozvala je u subotu na bojkot parlamentarnih izbora u Španiji zakazanih za 9. marta u znak protesta protiv represija koje vrši španska vlada.

U saopćenju objavljenom u baskijskom listu "Gara", ETA je optužila vladu u Madridu za provođenje kampanje hapšenja političkih protivnika i zatvaranja partija.

Poziv na bojkot, međutim, najvjerovatnije neće utjecati na izlaznost birača, jer, kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, većina Baskijaca se protivi nasilju koje provodi ETA, kao i nezavisnosti od Španije, prenio je Reuters.

Pripadnici organizacije ETA ubili su najmanje 800 ljudi za četiri decenije oružane borbe za nezavisnost starih baskijskih zemalja u sjevernoj Španiji i južnoj Francuskoj.

Današnje saopćenje ETE uslijedilo je dan poslije ekplozije bombe ispred sjedišta vladajuće španske socijalističke partije u gradu Derio, za koju je ta organizacija preuzela odgovornost.

Španski premijer Jose Zapatero, koji je izložen oštrim kritikama zbog neuspjelih mirovnih pregovora s pripadnicima ETE, pokrenuo je akciju protiv baskijskih separatista i njihovih saveznika.

Vrhovni sud Španije zabranio je prošlog mjeseca, na tri godine, dvije baskijske partije, zbog njihove povezanosti sa ETA, čime im je onemogućio učešće na izborima.

Zapaterova vladajuća Socijalistička partija, prema posljednjim anketama, uživa veće poverenje birača od opozicionih konzervativaca.

Socijaliste podržava oko 42,5 posto građana, što je oko 5,5 posto više od broja koji će glasati za opozicionu Narodnu stranku, objavio je list "Periodico".

Prema drugom istraživanju, koje je istog dana objavio ljevičanski list "Publico", podršku socijalistima daje 45,3 posto građana, a Narodnoj stranci 38,7 posto.