Španija
0

ETA odgovorna za ubistvo tri policajca

FENA
Španska baskijska separatistička organizacija ETA jutros preuzela je odgovornost za nekoliko atentata, od kojih su u dva poginula dvojica policajaca i policijski inspektor.

U jutrošnjem saopćenju koje je poslala baskijskom proseparatističkom dnevniku Gari, ETA je preuzela odgovornost za podmetanje bombe pod automobil u kojem je 19. juna u Arrigorriagi, u Baskiji, život izgubio inspektor Eduardo Puelles. ETA usto tvrdi da je počinila još jedan sličan napad u kojem su ispred zgrade policije u Palmi, na otoku Mallorki (Baleari) 30. jula poginula dvojica policajaca.

Naoružana organizacija ističe u saopćenju da je inspektor Puelles u zadnjih desetak godina bio „vođa redarstvenih operacija protiv velikog broja aktivista 'arbetzalesa' (borci za neovisnost) iz ljevice i protiv mladih pristaša neovisnosti i koordinator više operacija protiv ETA-e“.

ETA je usto preuzela odgovornost za napad autobombom na zgradu policije u Burgosu, na sjeveru zemlje 29. jula u kojem je ozlijeđeno četrdesetak osoba i za eksploziju bombe ispred sjedišta Socijalističke stranke u Durangu (Baskija) 10. jula u kojemu nije bilo ozlijeđenih.

Preuzimajući odgovornost za ove napade ETA ipak tvrdi da „ne želi nametnuti nikakav plan, kao što uporno ističu španski čelnici, već da odavno traži političko rješenje i dijalog“, prenosi Hina.

ETA koja je utemeljena 31. jula 1959. smatra se odgovornom za smrt 828 osoba od svog prvog smrtonosnog atentata 7. juna 1968.

Evropska unija i SAD smatraju je terorističkom organizacijom. Sredinom 2007. nastavlja s napadima nakon 15-mjesečnog primirja i neuspjelih pregovora sa socijalističkom vladom Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.