{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ETA najavila nastavak borbe za nezavisnu Baskiju

F
30.1.2009. u 22:21
0
0
ETA najavila nastavak borbe za nezavisnu Baskiju
0
ETA najavila nastavak borbe za nezavisnu Baskiju
Foto: AFP/File
Naoružana teroristička organizacija ETA najavila je danas, povodom obilježavanja 50 godina djelovanja, da će nastaviti borbu za nezavisnu Baskiju.
U saopćenju je navedeno da je zahtjev za nezavisnošću sada još aktuelniji nego u trenutku njenog osnivanja u vrijeme diktature generala Francisca Franka.

ETA je saopćila da su je "vlade Španije i Francuske primorale da nastavi sa oružanom borbom", tokom koje su za proteklih pet decenija, uglavnom u pucnjavama i bombaškim napadima, ubili više od 800 ljudi, prenio je Reuters.

"Bez miješanja država, narod bi krenuo putem nezavisnosti mirnim i demokratskim sredstvima... Do tada ćemo morati da nastavimo da se borimo svom snagom i svim sredstvima jer neprijateljske države ne pokazuju ni najmanji znak volje da poštuju riječ države Baskije", navedeno je u saopćenju objavljenom u dnevnim listovima.

ETA je formirana u vrijeme diktature generala Franka, kada su baskijski jezik i kultura bili pod pritiskom španskih vlasti.

Poslije Frankove smrti 1975. godine, Španija je ponovo uspostavila demokratiju, a Baskija, Katalonija i Galicija su dobile različite stepene autonomije.

"Iako je ETA ponikla za vrijeme Frankove diktature, cilj nije bio njegova pobjeda već postizanje slobode za Baskiju i ETA ostaje odana tom cilju", navedeno je u saopćenju te organizacije.

Vlade Španije vodile su sa pobunjenicima neuspješne mirovne pregovore, uključujući i sadašnju socijalističku vladu, koja je pregovore prekinula 2006. godine, poslije pogibije dvije osobe u napadu na madridskom aerodromu.

Španske vlasti su saopćile da je broj pripadnika te organizacije smanjen poslije serije hapšenja njenih vođa.

Istraživanja pokazuju da većina stanovnika Baskije ne želi nezavisnu državu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: