Svijet
0

ETA najavila nastavak borbe za nezavisnu Baskiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Naoružana teroristička organizacija ETA najavila je danas, povodom obilježavanja 50 godina djelovanja, da će nastaviti borbu za nezavisnu Baskiju.

U saopćenju je navedeno da je zahtjev za nezavisnošću sada još aktuelniji nego u trenutku njenog osnivanja u vrijeme diktature generala Francisca Franka.

ETA je saopćila da su je "vlade Španije i Francuske primorale da nastavi sa oružanom borbom", tokom koje su za proteklih pet decenija, uglavnom u pucnjavama i bombaškim napadima, ubili više od 800 ljudi, prenio je Reuters.

"Bez miješanja država, narod bi krenuo putem nezavisnosti mirnim i demokratskim sredstvima... Do tada ćemo morati da nastavimo da se borimo svom snagom i svim sredstvima jer neprijateljske države ne pokazuju ni najmanji znak volje da poštuju riječ države Baskije", navedeno je u saopćenju objavljenom u dnevnim listovima.

ETA je formirana u vrijeme diktature generala Franka, kada su baskijski jezik i kultura bili pod pritiskom španskih vlasti.

Poslije Frankove smrti 1975. godine, Španija je ponovo uspostavila demokratiju, a Baskija, Katalonija i Galicija su dobile različite stepene autonomije.

"Iako je ETA ponikla za vrijeme Frankove diktature, cilj nije bio njegova pobjeda već postizanje slobode za Baskiju i ETA ostaje odana tom cilju", navedeno je u saopćenju te organizacije.

Vlade Španije vodile su sa pobunjenicima neuspješne mirovne pregovore, uključujući i sadašnju socijalističku vladu, koja je pregovore prekinula 2006. godine, poslije pogibije dvije osobe u napadu na madridskom aerodromu.

Španske vlasti su saopćile da je broj pripadnika te organizacije smanjen poslije serije hapšenja njenih vođa.

Istraživanja pokazuju da većina stanovnika Baskije ne želi nezavisnu državu.