Španski premijer Zapatero
0

"ETA je slabija nego ikada"

FENA
Jose Luis Zapatero (Foto: AP)
Jose Luis Zapatero (Foto: AP)
Španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero ocijenio je da snage Baskijske separatističke organizacije (ETA) nikada nisu bile slabije i da će vlada Španije, gdje je "demokratija jača nego ikada", i dalje nastojati da preduprijedi eventualne nasilne akcije ETA-e.

"Demokratija je jača nego ikada, ETA je slabija nego ikada", rekao je Zapatero na pres-konferenciji u španskoj ambasadi u Pekingu, gdje se u utorak sastao s visokim kineskim zvaničnicima, prenosi AFP.

Premijer je rekao da će vlada nastaviti u istom pravcu kako bi vjerovatnoća nasilnih gerilskih akcija ETA-e bila što manja.

ETA koja se smatra odgovornom za smrt više od 820 osoba u proteklih 40 godina, tokom kampanje za nezavisnost baskijske države na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske, objavila je u januaru trajni prekid vatre. Zvanični Madrid, međutim, zahtijeva da ETA položi oružje i raspusti organizaciju.

"Uprkos najavama ETA-e o prekidu vatre, mi ne možemo da smanjimo nivo odbrane i moramo da održavamo čvrstinu i politiku nulte tolerancije", saopćilo je prošle sedmice špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Španska policija uhapsila je u utorak dvojicu pripadnika ETA-e za koje se vjeruje da su nabavljali oružje, eksploziv i drugo naoružanje za tu organizaciju.