Svijet
0

Estrada oslobođen nakon što ga je pomilovala predsjednica Arroyo

FENA
Svrgnuti filipinski predsjednik Joseph Estrada u petak je postao slobodan čovjek prvi put u posljednjih šest i po godina nakon što mu je njegova nasljednica dala oprost u presudi za korupciju, što je protumačeno kao nastojanje da se premosti duboki filipinski politički jaz.

Sudska odluka omogućuje 70-godišnjoj bivšoj filmskoj zvijezdi da napusti svoju vilu istočno od Manile, gdje je proveo većinu svoga zatvorskog vremena otkako je uhapšen nakon što je bio prisiljen da napusti zemlju tokom narodnog ustanka u janaru 2001.

On je osuđen prošlog mjeseca pod optužbama za korupciju i dobio je kaznu doživotne robije, ali ga je predsjednica Gloria Macapagal Arroyo u četvrtak pomilovala, javio je AP.

Pomilovanje je popraćeno žestokim kritikama zbog vremena u kojem je objavljeno - dok se Arroyo bori protiv trećeg pokušaja opoziva i poziva za njenu ostavku.

Estrada, koji je bio jedan od njenih najžešćih kritičara dok je bio na suđenju koje je trajalo šest godina, zvučao je, međutim, pomirljivo prvi put od svoga svrgavanja.

Dan nakon izricanja pomilovanja Estrada je zahvalio Arroyo, ponovio je svoju želju da živi životom "običnog građana" i, u obratu od ranijih napada na aktuelnu vladu, tražio je od svojih pristalica da podrže programe Arroyo za borbu protiv siromaštva i gladi.

"Svjestan sam teškoh vremena i teških izbora koje je gospođa Arroyo morala donositi prije nego što je došla do ove konačne odluke", navodi Estrada u izjavi koju je pročitao njegov advokat, satima prije nego što su dokumenti o njegovom oslobađanju objavljeni.

Arroyo je priznala da je njena odluka sporna, ali je izjavila da je oprost bio za šire dobro kako bi se okončao "najznačajniji uzrok političke buke i sporenja" tokom njenoga burnog predsjedničkog mandata.