Novo ime
0

Estonski predsjednik kandidat za predsjednika EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Estonski socijaldemokratski predsjednik Toomas Hendrik Ilves novo je ime među mogućim kandidatima za predsjednika Evropskog vijeća, koji se ne ustručava reći da je službeni kandidat.

Predsjednik Ilves, koji je nekad bio i zastupnik u Evropskom parlamentu, rekao je da ga zanimaju oba mjesta koja uvodi Lisabonski ugovor - predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Većina kandidata, koji se najčešće spominju ili su se spominjali kao favoriti, nikad se nije javno očitovala da želi tu dužnost. Belgijski premijer Herman van Rompuy, koji se do prije nekoliko dana spominjao kao glavni favorit, te bivši britanski premijer Tony Blair koji je to bio prije njega, zatim nizozemski premijer Jan-Peter Balkenende, nikad javno nisu rekli da žele to mjesto.

Prvi je led probio luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji je rekao da bi "mogao biti na raspolaganju" ako mu se ponudi mjesto, ali ni on nije do kraja objavio da se službeno kandidira.

Švedski premijer i predsjedatelj Evropskog vijeća Fredrik Reinfeldt, koji je ovih dana u stalnom kontaktu sa svojim kolegama u traženju konsenzusa o imenima za predsjednika i visokog predstavnika za vanjsku politiku, pokazuje razumijevanje za to skrivanje, pogotovo ako je riječ o sadašnjim premijerima.

"Javno istaknuti kandidaturu nalik je slanju poruke vlastitom narodu da tražite novi posao, a onda, sljedeće se sedmice vratite i kažete da posao niste dobili, ali da još volite svoj narod", kaže Reinfeldt.

Do sada su se javno kandidirali samo bivša latvijska predsjednica Vaira Vike-Freiberga i bivši irski premijer John Bruton, a sada im se pridružio Toomas Hendrik Ilves, koji jedini među njima nije bivši.

Bivša latvijska predsjednica Vaira Vike-Freiberga osudila je u intervjuu to što se izbor u Evropskoj uniji provodi netransparentno i iza zatvorenih vrata. "Evropska unija bi trebala prestati raditi kao bivši Sovjetski savez", rekla je u razgovoru za španski dnevnik El Mundo.

Poljska je nedavno predložila da kandidati za ključne dužnosti u Evropskoj uniji prije izbora izlože svoje programe pred čelnicima zemalja članica kako bi izbor postao demokratičniji i transparentniji.

U dokumentu koji je pripremilo poljsko ministarstvo vanjskih poslova predlaže se da se prije izbora predsjednika Evropskog vijeća održi rasprava između predsjednika država ili vlada i kandidata koji bi tako dobili priliku da izlože svoje programe.

Slično bi vrijedilo i za izbor visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina, a kandidate bi saslušavali ministri vanjskih poslova zemalja članica.