Svijet
0

Estonci glasaju putem interneta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Estonija će postati prva zemlja na svijetu koja će građanima omogućiti da na izborima glasaju putem Interneta.

E-glasanje bit će uvedeno na parlamentarnim izborima 4. marta, a već je isprobano na lokalnim izborima 2005. godine. Sistem je isproban i prošle nedjelje, a među testiranim opcijama bio je i izbor za "kralja šume" u kojem su glasači birali između 10 životinjskih kandidata, prenose agencije.

Estoncima je za ovakav način učestvovanja na izborima potrebna lična karta i dvije lozinke. Na estonskim ličnim kartama nalazi se elektronski čip. Pri glasanju dokument očitava uređaj priključen na kompjuter, a zatim se unose dvije lozinke.

"Teško je reći koliko će ljudi glasati putem interneta, a prošle nedjelje sistem je koristilo 3.925 osoba", izjavio je Arne Koitmae iz državne izborne komisije.

Kompjuterski stručnjaci procjenjuju da će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima od registriranih 940.000 birača putem interneta glasati između 20.000 i 40.000 ljudi.

"Glasat ću preko Interneta. To je dobar sistem, a mislim da će i moj deda, koji ima više od 80 godina, također tako glasati", rekao je Tomas Talts, koji je testirao sistem.