Eskalacija protesta u Boliviji: Vojska kreće u napade, predsjednik poziva na pregovore

Eskalacija protesta u Boliviji: Vojska kreće u napade, predsjednik poziva na pregovore
4
D. Be.
10.11.2019. u 21:53
9
komentara
4

dijeljenja
Eskalacija protesta u Boliviji: Vojska kreće u napade, predsjednik poziva na pregovore Foto: AFP
Bolivijska vojska večeras je naredila kopnene i zračne operacije s ciljem neutralisanja paravojnih formacija.
Eskalacija situacije dolazi nakon što je danas Organizacija američkih država (OAS) saopćila su utvrđene nepravilnosti na nedavno održanim izborima na kojima je pobjedu za predsjednika odnio Evo Morales, četvrti put zaredom.

Bolivijska vojska predložila je predsjedniku Moralesu da se povuče i tako osigura stabilnost u zemlji.

"Nakon analize situacije i unutrašnjeg konflikta zatražili smo od predsjednika da se povuče sa te pozicije kako bi omogućio povratak mira i uspostavljanje reda i stabilnosti za dobrobit Bolivije", rekao je komandant oružanih snaga Bolivije.


Trijumf Moralesa pokrenuo je proteste širom Bolivije nakon čega je lično objavio da će raspisati nove izbore, jer je nakon njegove pobjede zemlja upala u krizu.

"Odlučio sam zamijeniti sve članove centralne izborne komisije“, rekao je Morales, prenosi Reuters.Morales je najavio i raspisivanje novih izbora kako bi narod demokratskim putem izabrao novu vlast uz opoziciji na hitne pregovore zbog nemira.

Širom zemlje vladaju protesti i nemiri kojima su se priključile i neke policijske jedinice. U protestima je poginulo troje ljudi, dok su stotine povrijeđene.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...