Irak
33

Eskalacija nezadovoljstva građana u Bagdadu, demonstranti upali u parlament

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Više od 100 osoba je povrijeđeno u jučerašnjim sukobima u Bagdadu nakon što su demonstranti upali u parlament, kao znak negodovanja zbog imenovanja novog premijera.

Demonstranti, odani bivšem premijeru Iraka Muqtadi al-Sadru, probili su u kompleks gdje se nalaze vladine zgrade uprkos tome što je osiguranje upotrijebilo suzavac i vodene topove da ih rastjera.

Oni su potom, kako je izvjestila iračka državna novinska agencija (INA), upali u parlament. Društvenim mrežama kruže videosnimke koji prikazuju ljude kako mašu iračkom zastavom prolazeći pored osiguranja.

Na osnovu informacija Ministarstva zdravlja Iraka, najmanje 125 ljudi je povrijeđeno, uključujući 100 civila i 25 vojnih osoba.

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Iraku (UNAMI) opisala je nedavnu eskalaciju napetosti kao "duboko zabrinjavajuću".

"Glasovi razuma i mudrosti ključni su za sprečavanje daljnjeg nasilja. Svi akteri se potiču na deeskalaciju u interesu svih Iračana", napisala je UNAMI na svojim društvenim mrežama.

Premijer u odlasku Mustafa al-Kadhimi pozvao je protestante da budu "mirni, strpljivi i racionalni".

"Svi moramo sarađivati ​​kako bismo zaustavili one koji ubrzavaju ovaj problem i svi moraju dobro znati da će vatra pobune spaliti sve", rekao je Kadhimi.

Premijer je naveo da je rješenje moguće konstruktivnim dijalogom rekavši da je "dilema politička, a njeno rješenje političko, a rješenje je moguće iskrenim i konstruktivnim dijalogom i pravljenjem ustupaka za dobrobit Iraka i Iračana".

Protesti u zemlji su započeli nakon što je Mohammed Shiya al-Sudani službeno imenovan za premijera u ponedjeljak od strane Koordinacijskog okvira, najvećeg šijitskog saveza u iračkom parlamentu.

Njegovo imenovanje uslijedilo je nakon masovne ostavke al-Sadrovog parlamentarnog bloka, grupe od više od 70 zastupnika koji su se povukli iz vladajućeg tijela prošlog mjeseca u očitoj "demonstraciji sile" nakon višemjesečnog političkog zastoja.

Irak se muči s formiranjem nove vlade od parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine. Sadrovi vlastiti pokušaji da sastavi vladu prethodno su propali zbog protivljenja suparničkih blokova.

"Ako je ostanak sadističkog bloka prepreka formiranju vlade, tada su svi zastupnici bloka časno spremni podnijeti ostavke u parlamentu", rekao je Sadr u televizijskom govoru u junu.