{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ESI predlaže BiH i Albaniju za "bijelu" šengen listu

F
5.6.2009. u 14:51
0
2
ESI predlaže BiH i Albaniju za "bijelu" šengen listu
0
ESI predlaže BiH i Albaniju za "bijelu" šengen listu
Foto: Reuters
Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) preporučuje zvaničnicima EU institucija i država članica EU da Bosni i Hercegovini i Albaniji ponude novi vremenski raspored za ispunjavanje uvjeta za ukidanje viznog režima.
Najbolja opcija bila bi, smatraju u ovoj inicijativi, uključiti ove dvije zemlje u predstojeći prijedlog amandmana na Uredbu Vijeća EU, stavljajući i njih na 'bijelu' Šengen listu, ali s tim da se utvrdi da će bezvizni režim za Albaniju i BiH biti primjenjiv tek kada se ispune svi uvjeti.

Prijedlog bi također trebao uključiti tačno određen datum za novu procjenu koju bi proveli Komisija i eksperti iz EU država početkom 2010. godine, navodi se u pismu Evropske inicijative za stabilnost upućenom zvaničnicima institucija EU 1. juna.

Istovremeno, navodi se da Vijeće treba nastaviti da šalje jasnu poruku da će svoje odluke donositi na osnovu tehničkih, a ne političkih kriterija, te da u ovom procesu neće biti mjesta diskriminaciji ili prečicama.

ESI ističe da je jasno da Albanija i BiH moraju nastaviti s naporima prije nego će se kvalificirati za bezvizni režim. Biti strog jednako je ključno za uspjeh u ovom procesu kao i biti pravedan, dodaju u ovoj inicijativi.

Ističu da je sada strateško pitanje kako osigurati da obje države poduzmu reforme koje su već postignute u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Bilo bi kontraproduktivno, stav je ESI, isključiti ih sada iz aktuelnog zakonodavnog procesa. Posmatrati kako Srbija ide ispred bi moglo destabilizirati BiH - većina bosanskih Hrvata koriste hrvatski pasoš, što im omogućava kretanje bez viza, a nepoznat broj bosanskih Srba steklo je, ili je u procesu sticanja, državljanstva Srbije i srbijanskog pasoša.

-To bi Bošnjake učinilo jedinom zajednicom koja podliježe viznim propisima. A novoj albanskoj vladi, koja će startati nakon izbora krajem juna, također će trebati konkretna perspektiva, navodi u pismu ESI.

Smatra da će odluka Vijeća EU da uključi svih pet zemalja – uzimajući njihov dosadašnji napredak u obzir – osigurati nastavak ovog procesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: