Svijet
0

Erupcija vulkana na jugozapadu Japana prekinula saobraćaj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zračni i željeznički saobraćaj prekinuti su u petak na jugozapadu Japana nakon što je eruptirao jedan vulkan koji izbacuje široki stup dima i pepela na visinu od nekoliko hiljada metara.

Vulkan Shinmoedake, koji se nalazi na otoku Kyushu, počeo je da se budi u srijedu navečer, prisilivši 31 stanovnika susjednog grada Takaharu da noć sa četvrtka na petak provedu u prihvatnom centru.

Dvije japanske aviokompanije ANA (All Nippon Airways) i JAL (Japan Airlines) morale su otkazati nekoliko dolaznih i odlaznih letova iz Miyazakija, dok je i željezničko preduzeće JR Kyushu obustavilo promet u regiji.

Televizije su prikazale snimke planine, visoke 1.421 metar, iz koje izlazi gusti sivi dim, kao i snimke ljudi koji lopatama uklanjaju pepeo s ulica.

Policija je precizirala da do sada nema informacija o žrtvama ili oštećenjima.

Osmatračnica vulkana u Kagoshimi je podigla stepen upozorenja sa jedan na tri, a koje je gradirano od jedan do pet, kako bi se blokirao prilaz planini, izjavili su zvaničnici.

Japanska meteorološka agencija je pojasnila u saopćenju da Shinmoedake pripada lancu Kirishima, koji se sastoji od dvadesetak vulkana i da se samo jedna manja erupcija dogodila 2008. godine.