Indonezija
0

Erupcija vulkana Merapi

FENA
Merapi (Foto: AP)
Merapi (Foto: AP)
Vulkan Merapi na indonezijskom otoku Javi u utorak je eruptirao i izbacio u tri navrata oblake vulkanskog pepela.

Vlasti su u ponedjeljak naložile evakuaciju oko 19.000 stanovnika koji žive na njegovim padinama, izjavio je vulkanolog.

"Oko 11.00 sati čuli smo tri eksplozije koje su izbacile pepeo u visinu 1,5 kilometara i oblake pare po obroncima vulkana", rekao je AFP-u Surono, zadužen za praćenje vulkana u Indoneziji.

Vlasti su u ponedjeljak podigle na maksimum upozorenje na rizik od neposredne erupcije Merapija, koji se uzdiže na 2.914 metara nadmorske visine.

"Ljude koji žive u ovom području treba evakuirati što je brže moguće", dodao je Surono.

Nekoliko hiljada stanovnika, od ukupno 19.000, koji žive u prečniku od 10 kilometara od kratera, evakuirano je, uglavnom žena, djece i starijih osoba. Međutim, veliki broj muškaraca, uglavnom poljoprivrednika, odbio je u utorak da napusti kuće ili se vratio kako bi se brinuo o životinjama i usjevima.

Vulkan, smješten 26 kilometara od velikog grada Yogyakarta, najaktivniji je u Indoneziji i eruptira svake četvrte godine.

Posljednji put je eruptirao u junu 2006. godine, kada su poginule dvije osobe, nekoliko dana nakon potresa 27. maja 2006. godine jačine 6,3 stepeni po Richteru. U tom potresu koji je pogodio grad Yogyakartu i njegovu okolinu poginulo je gotovo 5.800 ljudi.

U erupciji 1930. godine poginulo je 1.300 ljudi, a više od 60 ljudi su ugušili otrovni oblaci.