{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Erupcija vulkana Mayon sve bliže

S
22.12.2009. u 09:28
0
0
Erupcija vulkana Mayon sve bliže
0
Erupcija vulkana Mayon sve bliže
Vulkan Mayon, u centralnom dijelu Filipina, počeo je danas da izbacuje pepeo što ukazuje na mogućnost nove erupcije, navodi filipinska služba za vulkanologiju.
Glavni vulkanolog Renato Solidum je rekao da je u poslednja 24 sata zabilježena pojačana aktivnost vulkana.

"Međutim, nije riječ o velikoj količini pepela. Zemlju je prekrilo samo nekoliko milimetara", izjavio je Solidum, koji je i šef filipinskog Insitituta za vulkane i zemljotrese.

Čestice pepela mogu prouzrokovati bolesti disajnih organa, oboljenja kože i utiču na ljude.

Vlasti su do sada u privremena skloništa evakuisale više od 40.000 ljudi, što je 85 odsto stanovnika koji naseljavaju područje u podnožju vulkana.

Filipinski vulkanolozi proglasili su u nedjelju četvrti stepen opasnosti od erupcije Mayona, najaktivnijeg vulkana u zemlji. Stručnjaci su upozorili da je za nekoliko dana moguća razorna erupcija. Četvrti stepen znači da je opasnost od erupcije neposredna, a najviši peti da je erupcija u toku.

Aktivnost vulkana Mayon, koji se nalazi na 2.460 metara počela je u julu. Vulkan se nalazi u centralnom dijelu Filipina na najvećem ostrvu Luzonu, oko 300 kilometara jugoistočno od Manile.

Tokom 400 godina zabilježeno je 49 erupcija tog vulkana, od kojih je posljednja bila 2006. godine.

Najsmrtonosnija erupcija zabilježena je 1814. godine kada je 1.200 ljudi stradalo u naletu lave, a u erupciji vulkana 1993. godine poginulo je 79 lica.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: