Filipini
0

VIDEO / Erupcija vulkana Mayon sve bliže

SRNA
Vulkan Mayon, u centralnom dijelu Filipina, počeo je danas da izbacuje pepeo što ukazuje na mogućnost nove erupcije, navodi filipinska služba za vulkanologiju.

Glavni vulkanolog Renato Solidum je rekao da je u poslednja 24 sata zabilježena pojačana aktivnost vulkana.

"Međutim,  nije riječ o velikoj količini pepela. Zemlju je  prekrilo samo nekoliko milimetara", izjavio je Solidum, koji je i šef filipinskog Insitituta  za vulkane i zemljotrese.   

Čestice pepela  mogu prouzrokovati bolesti disajnih organa, oboljenja kože i utiču na  ljude.
  
Vlasti su do sada u privremena skloništa evakuisale  više od 40.000 ljudi, što je 85 odsto stanovnika koji naseljavaju područje u podnožju vulkana. 

Filipinski vulkanolozi proglasili   su u nedjelju   četvrti stepen opasnosti od erupcije Mayona, najaktivnijeg vulkana u zemlji. Stručnjaci su   upozorili  da je za nekoliko dana moguća razorna erupcija. Četvrti stepen znači da je opasnost od erupcije neposredna, a najviši peti da je erupcija u toku. 

Aktivnost vulkana Mayon,  koji se nalazi  na  2.460 metara počela je u julu. Vulkan se nalazi  u centralnom dijelu Filipina  na najvećem ostrvu Luzonu, oko 300 kilometara jugoistočno od Manile.
Tokom  400  godina  zabilježeno   je 49 erupcija tog vulkana, od kojih je posljednja bila 2006. godine. 

Najsmrtonosnija erupcija zabilježena je  1814. godine kada je 1.200 ljudi stradalo u naletu lave, a u erupciji vulkana 1993. godine poginulo je 79 lica.