Zapaljeni autobusi
11

Erupcija nasilja u Riju nakon generalnog štrajka zbog reformi penzionog sistema

Klix.ba
(Foto: EPA)
Na kraju prvog generalnog štrajka u Brazilu, koji se dogodio prvi put u posljednjih 20 godina, došlo je do nasilja na ulicama Rija.

Automobili i autobusi su zapaljeni u centru Rio de Janeira, a demonstranti su postavili i blokade na ulicama. Također, došlo je do masovnog pljačkanja prodavnica.

Većim dijelom dana je bilo mirno, mnogi ljudi su ostali kod kuće, a škole i banke su bile zatvorene širom zemlje. Sindikati su pozvali na štrajk, koji je odgovor na predložene reforme penzionog sistema.

Predsjednik Michel Temer je izrazio željenje zbog incidenata u Riju te je istakao da će nastaviti ulagati napore kako bi modernizovao zemlju. Prema njegovim riječima, brazilski radnici i vlada saražuju kako bi zemlja izašla iz najgore recesije u historiji.

Demonstranti tvrde da će reforme najviše pogoditi najsiromašnije Brazilce, a radi se o povećanju starosne granice odlaska u penziju, kao i smanjenje penzija.

Vlada navodi da su te mjere potrebne kako bi se spriječio kolaps penzionog sistema. Efekti štrajka su se osjetili širom zemlje, mnogi su ostali u svojim domovima, dok su samo neki radili ujutro.

Također, mnoge ulice su blokirane u Sao Paulu i Riju, a došlo je i do sukoba demonstranata i i policije. Demonstranti su bacali kamenje, a policija je uzvratila suzavcem. Zapaljeno je osam autobusa.

U Sao Paulu je veliki broj demonstranata došao do Temerove privatne rezidencije, a policija je i u tom slučaju koristila suzavac.

Vlada i dalje tvrdi da generalni štrajk neće utjecati na reforme. Temer je ranije ove sedmice dobio podršku parlamenta za njegove reforme rada.