Svijet
0

Erica Jong: Berlusconi je klovn - kao i Bush

FENA
Američka književnica Erica Jong izjavila je da je budući talijanski premijer Silvio Berlusconi klovn, kao što je to i predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush.

Poput SAD-a, Italija sada ima "vladu koju vode nesposobni ljudi", izjavila je ona tokom boravka u Rimu.

"Ništa ne znaju o vanjskoj politici, ne razumIju probleme ljudi, ne bave se ozbiljno sigurnosnim pitanjima. To nisu političari (...) Bilo bi isto da su izabrani Tom Cruise ili Paris Hilton", izjavila je Jong, poznata po romanu "Strah od letenja".

Po njenom mišljenju, Bush i Berlusconi uspijevaju zato što se ljudi plaše intelektualaca, prenijele su novinske agencije.

"Berlusconi je čovjek bez intelektualnih vrijednosti", dodala je ona, navodeći da je primjer političara intelektualaca Al Gore, koji u SAD-u nije izabran za predsjednika.

Autorica, poznata po feminizmu, rekla je također da bi željela na čelu SAD-a vidjeti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, "ne samo zato što je inteligentna nego i zato što je žena".

Berlusconijeva koalicija desnog centra je pobijedila na ovonedjeljnim vanrednim izborima, što je Berlusconiju donijelo treći mandat na čelu vlade, nakon onih koje je dobivao 1994. i 2001. godine.