SAD
0

Eric Holder novi ministar pravosuđa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Eric Holder je u utorak položio zakletvu za ministra pravosuđa Sjedinjenih Država te tako postao prvi Amerikanac afričkog porijekla na tome položaju.

Polaganje zakletve vodio je dopredsjednik Joe Biden u Ministarstvu pravosuđa. Stotine uposlenika ovog ministarstva burno su pozdravile pljeskom ovaj događaj, javlja VoA.

Nakon polaganja zakletve novi ministar je rekao okupljenima kako njihov posao neće biti lagan. Pozvao je uposlenike da vrate ministarstvo na ono što je nekad bilo i što bi trebalo biti. Holder je dodao da ova vladina agencija mora osigurati da se "svi Amerikanci tretiraju pošteno i pravedno“.

Senat je potvrdio Erica Holdera u ponedjeljak uvečer sa 75 glasova "za" i 21 "protiv".

Dopredsjednik Biden je rekao da će se pod Holderovim čelništvom Ministarstvo pravosuđa vratiti standardnima iz prošlosti, "bez politike i bez ideologije. Samo jasna procjena činjenica i primjena zakona".

Jedan od prvih prioriteta novog ministra bit će revizija protuterorističke politike koju je uspostavila administracija predsjednika Georgea W. Busha.

Na svjedočenju uoči potvrde u Senatu Eric Holder je najavio da će okončati okrutne istražne metode, kao što je simulirano utapljanje, odnosno, tzv. waterboarding, što se koristilo protiv osoba osumnjičenih za terorizam.

Na istom je saslušanju Holder izjavio da je kontroverzna taktika waterboardinga nezakonita.