{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erginay: Turska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH uložila oko milijardu eura

A
Anadolija
1.2.2015. u 20:03
3
77
Erginay: Turska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH uložila oko milijardu eura
3
Republika Turska je u Bosnu i Hercegovinu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma uložila oko milijardu eura, kazao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, gostujući na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Šta Turska želi u Bosni i Hercegovini i regiji?".
Govoreći o turskim investicijama u Bosni i Hercegovini, Erginay je kazao kako je Turska uložila značajan dio sredstava.

"Kada se pogleda kroz sve potrebne parametre investicija Turske u BiH, Turska kao investitor u BiH bi trebala da bude, odnosno jeste među prvih pet. Tu ne brojnim i susjedne zemlje, ali među najvećim investitorima u BiH je Turska. Ako me pitate da li je to dovoljno, svakako mislimo da nije", kazao je Erginay te dodao kako Turska u narednom periodu u BiH planira nove investicije. 

Cifra od milijardu eura, uložena u BiH od kraja 1995. godine je, kako je kazao Erginay, značajna ali bi ona trebala biti dosta veća. 

"U zvaničnim statistikama uvijek se gleda na direktne investicije u privredu. Recimo jedna velika investicija u BiH je dolazak turske Ziraat banke, ali to ne ulazi u statistiku. U pomenutom periodu, projekti TIKA-e koji su bili projekti zapošljavanja, također, ne ulaze u statistiku. Ili projekti TIKA-e gdje je indirektno zbog projekata izgradila i pomogla turizam i razvoj privrede regije u kojoj se taj projekat izveo. Kada bismo sve ovo sabrali, od potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma do danas, Turska je uložila oko milijardu eura", zaključio je Erginay. 

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Turske, turski ambasador kazao je kako u tom smislu Turska teži "očuvanju historijskih, kulturnih i međuljudskih veza ove dvije zemlje".

"Pored toga što za nas predstavlja prijateljsku i bratsku zemlju, BiH je i jedan od naših najvažnijih partnera u regiji. Naša zemlja priželjkuje da BiH bude snažna, prosperitetna zemlja na Balkanu, zemlja koja se u potpunosti integrisala sa euroatlantkim institucijama, koja njeguje dobre odnose sa susjedima, na nabolji način koristi sovje ljudske resusrse i ekonomske potencijale. Na kraju, zemlja koja predstavlja primjer otoka stabilnosti u jednom multikulturanlnom okruženju", kazao je Erginay.

Turska kroz aktivnosti njenih institucija i organizacija poput TIKA-e i turskog kulturnog centra Yunus Emre, kako je kazao Erginay, radi na tome da buduće generacije očuvaju tragove zajedničke prošlosti i kulturnog naslijeđa Turske i BiH.

"U okviru značaja koji pridaje unutrašnjoj stabilnosti BH u cilju što skorijeg rješavanja procesa učlanjenja u Evropsku uniju i NATO, naša se zemlja trudi u svakoj prilici dati svoj konstruktivan doprinos", naveo je turski ambasador.

Na pitanje novinara kakvi su prijedlozi Turske kada je u pitanju spor BiH i Crne Gore oko Sutorine, Erginay je kazao kako bi takvi pergovori ne bi trebali dobili političku dimenziju već se trebaju riješiti dijalogom. 

"Pitanja granica su kroz hisotriju uvijek bila pitanja susjednih zemalja oko kojih su se znali sporiti ili dogovarati. Ovo nije nešto što je karakteristično za BiH jer je i Turska kroz historiju imala takve pregovore zajednički sa susjednim zemljama. Naša je želja da dvije zemlje o svojoj zajedničkoj granici kroz dijelog nađu rješenje i da ovo pitanje ne dobije politički prizvuk ili neku političku dimenziju. BiH i Crna Gora su od davnina susjedi i naša je želja da upravo kao takvi susjedi riješe ovo pitanje", zaključio je Erginay, javlja Anadolu agency (AA).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: