Principi vanjske politike
274

Erdoganu su Švedska i Finska dale sve što je tražio: Ovo je cijena turskog veta

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je danas saopćila da će tražiti izručenje 33 osumnjičenika za terorizam iz Švedske i Finske u skladu sa sporazumom na osnovu kojeg se Turska prestala protiviti pridruženju ovih dviju zemalja NATO savezu.

Ovo je danas rekao turski ministar pravde Bekir Bozdag, dodajući da će Ankara podsjetiti nordijske zemlje na izručenje nakon potpisivanja memoranduma.

"Dosije šest članova PKK i šest članova FETO-a čekaju u Finskoj, dok dosijei 11 članova PKK i 10 članova FETO-a u Švedskoj", rekao je Bozdag novinarima u Ankari.

U trilateralnom sporazumu sa Švedskom i Finskom, Turska je zahtijevala da dvije zemlje izruče tražene pojedince i ukinu ograničenja na oružje uvedena nakon vojnog upada Turske u sjeveroistočnu Siriju 2019. godine.

Turska se složila u utorak da ukine svoje protivljenje pridruživanju Švedske i Finske NATO-u, okončavši zastoj koji je zamaglio otvaranje samita lidera u Madridu usred najgore sigurnosne krize u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, izazvane ratom u Ukrajini.

Nakon hitnih razgovora na najvišem nivou sa čelnicima triju zemalja, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da "sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO". On je to nazvao "historijskom odlukom".

Turska je rekla da je "dobila ono što je htjela uključujući punu saradnju u borbi protiv terorističkih grupa".

"Turska je odlučna u praćenju pitanja koja se nalaze u memorandumu u budućem procesu", podvukao je Bozdağ.

Iako je ovaj memorandum veoma značajan u tome što pokazuje kako je volja Turske u vanjskoj politici donijela pozitivne rezultate, važan je i po tome što su FETO, PYD i YPG, koji do sada nisu bili opisani kao terorističke organizacije u međunarodnim sporazumima ili drugim tekstovima sada opisani kao teroristi.

On je dodao da je od vitalnog značaja da se osnuje nadzorni odbor koji će se sastojati od sigurnosnih, pravosudnih i obavještajnih jedinica koji će pratiti da li se primjenjuju navodi iz memoranduma.

“To znači da nam nije dovoljno da je to napisano na papiru, već ćemo provjeriti njegovu primjenu”, zaključio je Bozdag.