Nakon sukoba u SAD
98

Erdoganovi tjelohranitelji nisu dobrodošli u Njemačkoj

Klix.ba
Njemačke vlasti su saopćile da ne očekuju dolazak tjelohranitelja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na samitu G20 nakon što su oni učestvovali u nasilju u Washingtonu prošlog mjeseca.

Lideri zemalja mogu dovesti vlastite tjelohranitelje na samit u Hamburgu, no, zakon se mora poštovati. Na listi turskih zvaničnika se nalaze i osobe koje su učestvovale u tuči u Washingtonu, koju je policija opisala kao "brutalan napad" na demonstrante. Na njih su fizički nasrnuli Erdoganovi tjelohranitelji, ali turske vlasti tvrde da su za incident krivi prokurdski demonstranti, koji su se pojavili ispred rezidencije turskog ambasadora u Washingtonu.

Zbog ovog incidenta su zahladili odnosi SAD-a i Turske, a isto bi se moglo dogoditi i s Njemačkom.

"Imam razlog da očekujem da ljudi koji su prekršili američki zakon neće kročiti na njemačko tlo u bliskoj budućnosti, uključujući i period tokom samita G20", izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer.

Njemački mediji javljaju da se na listi osoba koje prate Erdogana nalaze agenti koji su učestvovali u incidentu u Washingtonu. Njemačke vlasti su upozorile tursku delegaciju da ne dovodi na samit pomenuto osoblje, piše Die Welt.