Svijet
19

Erdoganovi "sigurni" telefoni prisluškivani 55 puta

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Tužilaštvo Republike Turske istragom je utvrdilo da su "paralelne strukture“ u Ankari u proteklom periodu nezakonito prisluškivale telefone najviših zvaničnika države, među kojima su i telefoni predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, premijera Ahmeta Davutoglua i načelnika Generalštaba turske vojske Necdeta Ozela.

Istraga koju vodi državni tužilac Harun Ceylan pokazala je da su nezakonito prisluškivani i regularni telefoni i oni sa kriptografskim mehanizmom zaštite. Ukupno 31 telefon sa kriptografskim uređajem je prisluškivan 363 puta.

Prisluškivanja su provođena tokom proteklih godina, a posebno su intenzivna bila krajem 2013. godine. Eksperti su uspjeli da reaktiviraju snimke koji su ranije obrisani.

Istragom je utvrđeno da su tri Erdoganova telefona sa kriprografskim uređajima u periodu kada je bio premijer Turske prisluškivani ukupno 55 puta, a među brojnim prisluškivanim zvaničnicima, Davutogluov telefon prisluškivan 26 puta, telefon načelnika Generalštaba Ozela 28, dopremijera Alija Babacana 31, dopremijera Bulenta Arinca pet, ministra MUP-a tri, ministra energetike i prirodnih resursa 14, šefa obavještajne službe (MIT) Hakana Fidana 28 puta.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je tokom današnje posjete Londonu, a na upit novinara komentirao slučaj prisluškivanja telefona najviših zvaničnika Turske i tom prilikom kazao da će turske institucije nastaviti odlučno provoditi procese istrage.

"Više nikada niko neće smoći snage da prisluškuje vrh Turske na sastancima ili njihove telefonske razgovore. Oni koji su to do sada radili će svakako biti izvedeni pred lice pravde. Neka niko u to ne sumnja“, poručio je Davutoglu.