Lokalni izbori u Turskoj
200

Erdoganova stranka u vodstvu širom turskih metropola i provincija, gusta borba za Ankaru

Klix.ba
Partija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana AKP vodi sa više od 46 posto glasova dok je na drugom mjestu glavna opoziciona stranka Republikanska narodna partija sa više od 30 posto nakon prebrojanih 27,5 miliona, što je oko 28 posto od ukupnog broja glasova.

Narodna alijansa koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP) je, prema dosad obrađenim biračkim mjestima, osvojila 52,27 posto glasova.

Na lokalnim izborima učestvovovalo je 12 političkih stranaka, a pravo glasa ima više od 44 miliona turskih državljana. Prema dosadašnjim rezultatima, Erdoganova AKP vodi u Istanbulu sa 51 posto glasova. Njihovi kandidati za gradonačelnike Nesrullah Tanglay, Mehmed Abdi Bulut i Hilmi Bilgin pobijedili su Bitlisu, Kilisu i Sivasu. U Artvinu je za gradonačelnika izabran kandidat opozicione stranke Demirhan Elcin.

Prema dosadašnjim rezultatima, Izmirom će upravljati opozicija, dok je za Ankaru "gusta borba" sa razlike u glasovima za manje od dva posto.S obzirom da se glasovi još prebrojavaju, procenat se mijenja iz minute u minutu, ali AKP i dalje najubjedljivije vodi.

AKP vodi u 16 metropola i 25 provincija, a CHP u 10 metropola i 10 provincija.

Birači u Turskoj danas su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina, gradska ili provincijska i opštinska vijeća, te starješine ili muhtare i vijeća staraca.