Glas opozicije
19

Erdoganov glavni protivkandidat također poručio: Ne ostavljajte glasačke kutije

B. R.
Kemal Kilicdaroglu, kandidat opozicije za predsjednika Turske (Foto: EPA-EFE)
Kemal Kilicdaroglu, kandidat opozicije za predsjednika Turske (Foto: EPA-EFE)
Kandidat opozicije za predsjednika Turske Kemal Kilicdaroglu je nakon zatvaranja biračkih mjesta poslao sličnu poruku kao i njegov najveći protukandidat na općim izborima.
Kao i kandidat vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP), Kilicdaroglu se obratio preko Twittera.

"Želim pozvati moje heroje demokratije. Nikada ne ostavljajte glasačke kutije, bez obzira na sve, dok se ne dostavi konačan izvještaj o njoj. Potpuna i stvarna volja naroda zavisi o vašoj odlučnosti. Vidjet ćete, to će biti vrijedno vašeg napora", poručio je kandidat više opozicionih stranaka.

Kilicdaroglu je čelnik Republikanske narodne stranke (CHP) kao stranke lijevog centra. Riječ je o najvećoj opozicionoj stranci u Turskoj. Erdogan je nakon zatvaranja birališta istakao da je "vrijeme da se čvrsto držimo glasačkih kutija".

Kako je objavila Al Jazeera, na biralištima u više gradova formirale su se duge kolone građana - bilo je po nekoliko hiljada ljudi koji su birali predsjednika i članove parlamenta. Birališta su zatvorena u 17 sati te te je zakonski zabranjeno do 21 sat objavljivati bilo kakve rezultate. Tako da još još nije zvanično objavljeno kolika je izlaznost.

Pravo glasa ima više od 64 miliona Turaka, a oni koji žive u inostranstvu su ranije glasali. Prema rezultatima anketa, tijesna je predsjednička utrka između Erdogana kao aktuelnog predsjednika i Kilicdaroglua.

Osim njih, kandidat za predsjednika je Sinan Ogan iz stranke "Savez predaka". Muharrem Ince, bivši član CHP-a i osnivač Domovinske stranke, ranije ove sedmice je povukao kandidaturu. Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, slijedi drugi izborni krug u kojem se bira između prvoplasiranog i drugoplasiranog iz prvog kruga.

Ovo su najneizvjesniji izbori u 20 godina AKP-ove vladavine, a kojima su prethodili ekonomska kriza i posljedice razornog zemljotresa u februaru ove godine.