Svijet
0

Erdogan želi intenziviranje saradnje s Grčkom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan danas je nazvao prošlosedmičnu službenu posjetu grčkog kolege Kostasa Karamanlisa, "izuzetno korisnom" za razvoj bilateralnih odnosa i produbljivanje dijaloga, što će pomoći saradnji dviju susjednih zemalja, javila je grčka agencija ANA.

Govoreći pred parlamentarnom grupom vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), Erdogan je podsjetio da "moramo da prihvatimo da postoje izvjesni historijski problemi između Turske i Grčke, ali je era kada su ti problemi bili mnogo veći - prošla".

"Obje zemlje moraju da izgrade međusobno povjerenje", naglasio je Erdogan i dodao da razgovori sa Karamanlisom doprinose rješenju otvorenih problema. Turski premijer je istakao da se neće zadovoljiti samo time, već da će tražiti mogućnost da sa njim razgovara o tome što treba dalje zajedno uraditi.

Erdogan je zaključio da dvije zemlje treba da shvate da ne predstavljaju prijetnju jedna drugoj, već šansu za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, turističke i energetske saradnje, što je najvažniji povod za razgovor.