Razgovori u Briselu
48

Erdogan zatražio veću podršku od NATO-a i EU bez političkih uslova

A. Z.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tyyip Erdogan zatražio je veću podršku od svojih saveznika u NATO-u i EU, uprkos bijesu koji je izazvao otvaranjem granica migrantima.

Erdogan želi da zapadni partneri učine više kako bi pomogli Turskoj u sukobu u Siriji i kako bi se izborila s milionima izbjeglica. No, tokom posjete čelnicima u Briselu čuo je kritike zbog odluke da dozvoli migrantima da pokušaju ući u Grčku.

"NATO je u kritičnom procesu u kojem treba jasno pokazati svoju savezničku solidarnost. Naši saveznici trebaju pokazati solidarnost bez političkih uslova. Veoma je važno da podršku dobijemo bez odlaganja", rekao je Erdogan.

Čelnici EU Charles Michael i Ursula von der Leyen, koji su podržali Grčku u sprečavanju migranata da uđu u zemlju, pozvali su Erdogana da zaustavi odlaske izbjeglica i migranata i pregovara o novom sporazumu prema kojem bi članice EU učinile više na ublažavanju humanitarne situacije na sirijskoj granici.

No, Erdogan je uputio oštre kritike na račun grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa kojem je Brisel dao 700 miliona eura kako bi osigurala svoje granice.

“Neracionalno je da saveznik i susjedna zemlja pokazuju na Tursku kao odgovornu za neregularnu migraciju”, rekao je Erdogan.

Glavni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je kazao da će se podrška NATO-a Turskoj nastaviti, ali je izrazio veliku zabrinutost zbog događanja na tursko-grčkoj granici.