Osjetljiv lider
65

Erdogan tuži francuski časopis koji ga je nazvao "iskorjeniteljem" i optužio da etnički čisti Kurde

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tuži francuski časopis Le Point zbog članka koji ga je nazvao "iskorjeniteljem", aludirajući na tursku ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

List se na naslovnoj strani ove sedmice zapitao da li će Erdoganu svijet dozvoliti masakr Kurda i prijetnje Europi. Erdoganov advokat je nakon spornog članka podnio tužbu u Ankari za vrijeđanja šefa države. Tužba se odnosi na glavnog urednika Le Pointa Etienne Gernelle i autora članka Romaina Guberta.

Gernelle je naveo da list neće povući nijednu riječ ocjenjujući da Erdogan ima problema sa slobodom izražavanja.

U članku se spominje "etničko čišćenje" Kurda u Siriji i navodi da turske vlasti sarađuju s Islamskom državom i Al Kaidom koje obavljaju prljave poslove za Erdogana.

Gernelle je podsjetio da su u maju 2018. godine, kada je list okarakterisao Erdogana kao "diktatora", novinari lista dobijali prijetnje smrću.

"Erdogan je zatvorio veliki broj novinara u Turskoj i misli da možda može svoje impulse cenzure da primjenjuje i u zemljama gdje vlada sloboda štampe", rekao je direktor lista Le Point i dodao da će Erdogan biti razočaran jer redakcija nema namjeru da u bilo čemu popusti.