Svijet
0

Erdogan: Turski narod neće dozvoliti destabiliziranje zemlje

FENA
Turski narod će se usprotiviti svakom pokušaju podrivanja stabilnosti i povjerenja u zemlji, rekao je u subotu premijer Recep Tayyip Erdogan, dan nakon upozorenja koje je vojska uputila vladi, optužujući je da dovodi u pitanje laičke principe zemlje.

"Političko jedinstvo i socijalna struktura ove zemlje mogu ponekada biti žrtve velikih poraza", rekao je turski premijer na sastanku turskog Crvenog polumjeseca u Ankari, javio je AFP.

"Ova nacija je platila visoku i bolnu cijenu kada su temelji stabilnosti i povjerenja bili izgubljeni. Međutim, ona ne dozvoljava niti će više dozvoliti oportunistima, koji čekaju i otvaraju put tim porazima", dodao je on.

U posebno oštrom saopćenju objavljenom u petak navečer u punom jeku predsjedničkih izbora, turska vojska je uputila jako upozorenje onima koji dovode u pitanje principe laičke države, optužujući vladu da je neefikasna u odnosu na razvoj islamističkih aktivnosti.

"Ni nacija ni historija ne opraštaju onima koji pokušavaju da podrivaju našu socijalnu strukturu ili naš duh solidarnosti i plemenitosti", naglasio je turski premijer.