Svijet
0

Erdogan: Turski diplomati mogli bi se sastati sa zarobljenim Britancima

FENA
Recep Tayyip Erdogan; Foto: AP
Recep Tayyip Erdogan; Foto: AP
Turskim diplomatima moglo bi se dopustiti da se sastanu s 18 britanskih mornara i marinaca koje je zarobio Iran, navela je u srijedu turska televizijska stanica riječi premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan se sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Manucherom Mottakijem prije samita arapskih lidera u Saudijskoj Arabiji i kasnije je izjavio novinarima kako bi Teheran mogao dopustiti turskim diplomatima da se sastanu s britanskim mornarima, javila je televizijska stanica CNN-Turk.

"Moguće je da se turski diplomati vide s 15 Britanaca", navela je televizija Erdoganove riječi, prenosi AP.

On, ipak, nije naveo vremenski okvir za tako nešto, navodi se u izvještaju.

Abdullah Gul, ministar vanjskih poslova Turske, koja ima podjednako bliske odnose s Britanijom i sa susjednim Iranoim, izjavio je novinarima u utorak da je Ankara u kontaktu s Teheranom oko zarobljenih Britanaca.

On je dao tu izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskom ministricom vanjskih poslova Margaret Beckett, koja je bila u zvaničnoj posjeti Turskoj. Ona je skratila posjetu u utorak kako bi se vratila u London da da izjavu pred Parlamentom.

U Ankari je Beckett pozvala na brzo oslobađanje britanskih vojnika i izjavila je kako London traži konzularni pristup njima.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova insistira da su Britanci djelovali u iranskim vodama, dok Britanija insistira da su bili u iračkim vodama kada su završavali rutinsku pretragu civilnog broda.

Iran tvrdi da se prema 15 britanskih mornara i marinaca odnosi dobro, ali odbija reći gdje se drže ili odbaciti mogućnost da bi se mogli pojaviti na suđenju zbog navodnog ulaska u iranske vode.