Na sirijsku teritoriju
133

Erdogan: Turska vojska napredovat će još 35 kilometara

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da će turska vojska i njeni sirijski saveznici ući još 30 do 35 kilometara u dubinu sirijske teritorije u ofanzivi protiv kurdske milicije.

On je rekao da je turska vojska već zauzela grad Ras al Ain, te da je opkolila grad Tel Abjad.

Erdogan je rekao na konferenciji za novinare u Istanbulu da su u dosadašnjim operacijama poginula dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika.

Kurdska administracija na sjeveru Sirije saopćila je da je 785 stranaca koji se dovode u vezu sa "Islamskom državom" pobjeglo iz kampa u kome su držani nakon turskog granatiranja.

Administracija navodi da su sirijski pobunjenici, koje podržava Turska, napali kamp u kome su bili pripadnici IDIL-a, koji su zauzvrat napali stražare i otvorili kapije.

Organizacija "Spasite djecu" saopćila je da je zabrinuta zbog izvještaja da je više stotina žena i djece pripadnika IDIL-a pobjeglo iz kampa za raseljena lica zbog turskog granatiranja na sjeveru Sirije.

Grupa je saopćila da je u kampu Ain Isa živjelo 249 žena i 700 djece, koji su povezani sa džihadistima. U saopćenju se upozorava na "opasnost jer su sada djeca stranih državljana izgubljena u općem haosu".

Prema iskazima očevidaca, kamp je sada prazan i samo se vide maskirani naoružani muškarci na motociklima.