Svijet
0

Erdogan: Turci i Kurdi su braća

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je prilikom današnje posjete Dijarbakiru, gradu na jugoistoku zemlje sa pretežno kurdskim stanovništvom, da su Turci i Kurdi, ali i drugi narodi u toj zemlji oduvijek bili i da će ostati braća, prenosi Anadolia.

"Dijarbakir je bratski grad. Mi smo oduvijek bili braća i tako će ostati zauvijek. Zauvijek smo jedni uz druge", rekao je turski premijer u obraćanju građanima tog grada.

Erdogan je govor počeo riječima renomiranog pjesnika Sezaija Karakoca da "Dijarbakir ne pripada samo Turcima, Kurdima i Arapima, već pripada svima nama".

Napominjući da su vladari prije nekoliko stotina godina utvrdili granice, Erdogan je izjavio da se niko ne može umiješati u njihove odnose, čak ni u njihovu zajedničku historiju, civilizaciju i budućnost. 

"Ako u Dijarbakiru vlada mir, u Erbilu će također vladati isto. Dijarbakir će biti u miru i blagostanju, kao i ostatak Turske", rekao je Erdogan.

Također je podsjetio stanovnike da i oni imaju veliku odgovornost. Rekao je i da želi da Dijarbakir bude posrednik i vodič u novom procesu i dodao da neće dozvoliti da jednopartijske vladavine dominiraju južnoistočnom Anadolijom. Erdogan je naaglasio važnost procesa razoružavanja uspostavljanja trajne stabilnosti na jugoistoku Turske i na sjeveru Iraka.

Turska vlada postigla je ranije sporazum u posrednim pregovorima sa vođom terorističke organizacije PKK Abdullahom Ocalanom, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kaazne, a kojim se predviđa razoružavanje pripadnika te organizacije i njihovo napuštanje teritorije Turske, što je u velikoj mjeri i ispoštovano.