Nezadovoljstvo raste
79

Erdogan trpi žestoke kritike, a zemljotres bi mogao odrediti rezultat predsjedničkih izbora

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U Turskoj raste bijes zbog navodnog neuspjeha vlade da se pripremi nakon što su hiljade poginule u dva velika zemljotresa u ponedjeljak. Lider najjače opozicione stranke Kemal Kilicdaroglu rekao je da ako postoji jedna osoba odgovorna za razmjere razaranja to je Erdogan.

Tokom posjete jednom od najteže pogođenih regija, predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se zvanični broj mrtvih u Turskoj popeo na 9.057. Glavni opozicioni lider ga je okrivio za razmjere razaranja.

Ali Erdogan je uzvratio, rekavši da "nije moguće" biti spreman za tako veliku katastrofu.

Mnogi u najteže pogođenim područjima kritikovali su odgovor Turske Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) zbog prespore. Drugi kažu da vlada nije bila dovoljno pripremljena unaprijed.

"Ako postoji jedna osoba odgovorna za ovo, to je Erdogan," rekao je Kemal Kilicdaroglu, lider glavne turske opozicione stranke.

Predsjednik je to odbacio. On je također opisao one koji su rekli da uopće nisu vidjeli snage sigurnosti na nekim područjima kao "provokatore".

"Ovo je vrijeme za jedinstvo, solidarnost. U ovakvom periodu ne mogu trpati ljude koji vode negativne kampanje za političke interese", rekao je on novinarima u Hatayu.

Tokom drugog zaustavljanja u obilasku područja u zoni katastrofe ranije danas, on je priznao neke početne probleme, ali je rekao da je situacija sada "pod kontrolom".

U južnoj turskoj luci Iskenderun u utorak, Arzu Dedeoglu je rekla da su dvije njene nećakinje zarobljene ispod ruševina. Njena porodica je sopstvenim sredstvima organizovala kopač za uklanjanje otpada, ali je rekla da im zvaničnici nisu dozvolili da ga koriste.

"Čekali smo do kasno uveče, ali niko nije došao", rekla je Dedeoglu.

"Doveli smo gusjenicu (kopač) sopstvenim sredstvima, ali oni nisu htjeli da je koristimo, zaustavili su nas. Imamo dvoje djece pod ruševinama: kćeri moje sestre, Ayşegül i İlayda. Oni su sada otišli, otišli su", dodala je.

Kada su hitne službe na kraju stigle, Dedeoglu je vikala da su "prekasno" došli. Spasioci su na trenutak zastali, ali ih je porodica djevojčica molila da ne stanu.

"Molim vas, nemojte odlaziti - možda su moja djeca još živa", rekla je njihova majka.

Erdogan je najavio tromjesečno vanredno stanje u 10 provincija koje su najteže pogođene zemljotresom. Završit će se neposredno prije izbora 14. maja, kada će 68-godišnjak pokušati da ostane na vlasti nakon 20 godina.

Zemljotres bi mogao odrediti rezultat izbora

Njegova glavna opozicija je savez stranaka lijevog centra i desnice, poznat kao Sto šestorice. Očekuje se da će Kilicdaroglu biti predsjednički kandidat.

U videosnimku objavljenom na Twiteru, obećao je da se neće sastajati s predsjednikom "ni na jednoj platformi", optužujući vladu da provodi "PR rad" od potresa.

Gnjev raste i zbog "poreza na zemljotres" koji je nametnula turska vlada nakon velikog potresa 1999. godine u kojem je poginulo više od 17.000 ljudi.

Procijenjenih 88 milijardi lira (4,6 milijardi dolara) trebalo je da bude potrošeno na prevenciju katastrofa i razvoj hitnih službi.

Pitanja o "posebnom porezu na komunikaciju", kako ga vlasti nazivaju, postavljaju se svaki put kada dođe do zemljotresa u Turskoj. Ali Vlada nikada nije javno objasnila kako se novac troši.

A Kilicdaroglu je rekao da se Erdoganova vlada "nije pripremala za zemljotres 20 godina".

Ali nije samo predsjednikov glavni politički rival taj koji izražava ljutnju zbog nespremnosti vlade.

"Gdje su nestali svi naši porezi naplaćeni od 1999. godine?" Celal Deniz, 61, rekao je novinskoj agenciji AFP u gradu Gaziantep. Njegov brat i nećaci ostaju zarobljeni pod ruševinama.

Korisnici društvenih mreža također su kritizirali neke turske mainstream i provladine kanale vijesti zbog "prigušivanja" kritika ljudi u pogođenim područjima.