Svijet
0

Erdogan traži gimnazije i univerzitete na turskom u Njemačkoj

FENA
Šef turske vlade Recep Erdogan je danas u Berlinu predložio osnivanje gimnazija i univerziteta u Njemačkoj na turskom jeziku.

''U Njemačkoj bi trebalo osnovati gimnazije gdje bi se nastava odvijala na turskom jeziku i savezna vlada u tome ne treba da vidi nikakav problem'', rekao je premijer Erdogan na jednom diskusionom formu s kancelarkom Angelom Merkel i učenicima njemačkog i turskog porijekla.

Erdogan je izrazio spremnost Turske da pošalje svoje učitelje u Njemačku.

Merkelova je, kako javljaju mediji, reagirala skeptično na taj prijedlog Erdogana i rekla da ''teško može zamisliti'' rad turskih učitelja u njemačkim školama.

Nešto drugo je, prema ocjeni kancelarke, angažman socijalnih pedagoga, koji bi se mogli brinuti specijalno za djecu migranata.

''Bila bi greška da se to spriječi'', rekao je Erdogan, komentirajući svoj prijedlog o osnivanju škola i stavljanju na raspolaganje turskog nastavnog personala.

Erdogan je ukazao na to da u Turskoj postoje njemačke škole, u kojima se nastava izvodi na njemačkom jeziku, te najavio da u Istanbulu treba da bude osnovan njemački univerzitet i založio se za princip reciprociteta.

Erdogan je doputovao u Njemačku radi razgovora sa Merkelovom poslije teške tragedije u Ludvigshafenu, gdje je ovog vikenda u požaru stradalo devetoro Turaka, među kojima i petoro djece, prenose agencije.

To je izazvalo ozbiljne političke diskusije i spekulacije da je riječ o podmetnutom požaru zbog mržnje prema strancima.

Čelnici vlada dvije države su se, pak, založili za pojačane napore za integraciju u Njemačkoj.