Nastavljeni razgovori BDP-a i PKK-a
0

Erdogan: Teroristi što prije da polože oružje

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
"Poruka Turske je da pripadnici separatističke i terorističke organizacije PKK što prije treba da polože oružje", rekao je premijer Turske Recep Tayyip Erdogan u vezi sa razgovorima predstavnika prokurdske Stranke mira i demokratije (BDP) sa vođom terorističke organizacije PKK Abdullahom Ocalanom, koji se nalazi u zatvorskom kompleksu na otoku Imrali, nedaleko od grada Burse.

"Sastanci na zatvorskom otoku Imraliju nisu završeni, nastavljaju se“, rekao je Erdogan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Abdullah Ocalan pozvati na polaganje oružja, premijer Erdogan je rekao da će se detalji oko ove posjete kao i kakve je to poruke dobila ili dala delegacija BDP-a, saznati nakon povratka te delegacije sa sastanka.

"Sada nije virjeme da bilo šta kažem po tom pitanju, ali naša stalna poruka je da ostave oružje. Sa polaganjem oružja, pripadnici terorističke organizacije trebaju napustiti našu zemlju“, rekao je premijer Erdogan.

On je rekao će biti poduzete mjere, kako bi se, kada je u pitanju ova tema, izbjegle neželjene situacije.

"Posjećujemo čitavu državu. Očekivanja naroda su da svugdje vlada mir i blagostanje“, dodao je turski premijer.

Vođa terorističke organizacije PKK Abdullah Ocalan se nalazi u izolaciji u zatvoru na otoku Imrali južno od Istanbula od 1999. godine kada su ga uhapsili turski specijalci.

Turska vlada ranije je saopštila da neće voditi neposredne razgovore sa vođom terorističke organizacije Ocalanom, ali i izrazila spremnost na razgovore sa legitimnim političkim predstavnicima svih naroda u toj zemlji. Razgovore sa Ocalanom započeli su zatim predstavnici BDP-a.