Svijet
127

Erdogan pozvao Turke da se protiv nepravde u EU bore rađanjem najmanje petero djece

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Turke koji žive u Evropi da imaju najmanje petero djece poručivši da su oni budućnost kontinenta i da će to biti najbolji odgovor na "nepravdu" prema njima.

"Živite u boljim četvrtima, vozite najbolje automobile, živite u najboljim kućama. Nemojte imati troje djece, imajte petero. Zato što se vi budućnost Evrope. To će biti najbolji odgovor na nepravdu protiv vas", kazao je Erdogan u Eskisehiru gdje je prikupljao glasove za predstojeći ustavni referendum koji bi mu dao veće ovlasti.

Ovo je najnovija u nizu primjedba turskog predsjednika na račun Evrope nakon što su turski ministri bili spriječeni da u određenim zemljama predvode predizborne skupove. Najveće kritike upućene su Holandiji koja je spriječila ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua da se obrati okupljenima u Rotterdamu u nedjelju, gdje su turski demonstranti rastjerani vodenim topovima.

Erdogan od tada ne štedi riječi za evropske zemlje, a za Holanđane je čak rekao da su ostaci nacista i fašista. Kada je referendum u pitanju, Erdogan se oslanja upravo na podršku 5,5 miliona turskih državljana koji žive u inostranstvu.