Pohvalio jačanje odnosa
41

Erdogan pozvao Putina na jednostrani prekid vatre

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Jedna od tema na dnevnom redu bio je rat u Ukrajini.

Razgovaralo se o tursko-ruskim odnosima, posebno o energetici, kao i o regionalnim pitanjima, posebno rusko-ukrajinskom ratu i Siriji, saopštila je pres služba turskog predsjednika, a prenosi "Evropska pravda".

Erdogan je u razgovoru napomenuo da su pregovori o rusko-ukrajinskom ratu donijeli pozitivne rezultate, kao što je bila inicijativa za stvaranje žitnog koridora, razmjena zarobljenika i stvaranje sigurne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Turski predsjednik je također rekao da pozivi na mir i pregovore moraju biti potkrijepljeni jednostranim prekidom vatre i "vizijom pravednog rješenja".

Što se tiče energetskih pitanja, Erdogan je rekao da su Ruska Federacija i Turska ojačale i nastavljaju da jačaju infrastrukturu za stvaranje čvorišta prirodnog gasa u Turskoj i naveo da su posvećeni finalizaciji mape puta i preduzimanju konkretnih koraka za implementaciju ovog projekta što je prije moguće.