Svijet
0

Erdogan potvrdio planove da se dozvoli akcija u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas da njegova vlada radi na planovima kako bi, ukoliko to bude neophodno, dozvolila vojnu akciju protiv Kurdskih pobunjenika u sJevernom Iraku.

"(Pripreme prIJedloga) su počele i nastavljaju se", odgovorio je Erdogan na pitanje novinara ispred turskog parlamenta.

Da bi vojska prešla granicu s Irakom, mora da dobije dozvolu od parlamenta, a samo usvajanje takve odluke ne znači automatski da ona može biti provedena, prenIo je Reuters.

Politički analitičari smatraju da je velika vojna operacija malo vjerovatna, zbog protivljenja Sjedinjenih Američkih Država, iako je Erdogan izložen pritisku da djeluje odlučnije, posle niza napada pobunjenika na turske sigurnosne snage.

Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova saopćili su danas da iz kabineta premijera još nisu dobili instrukciju da sačine nacrt prijedloga za odobrenje prekogranične vojne akcije.

Kako su objavili neki listovi u Turskoj, ovaj prijedlog najvjerovatnije neće biti poslat parlamentu do sljedeće nedjelje, zbog vjerskog praznika kojim se obilježava završetak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Erdogan je jučer rekao da će vlada uzeti u obzir sve neophodne mjere koje bi trebalo upotrijebiti protiv kurdskih pobunjenika, uključujući i vojnu akciju na tlu sjevernog Iraka, gdje se nalazi oko 3.000 članova Radničke partije Kurdistana (PKK).

Velika vojna akcija bi, međutim, narušila odnose Ankare sa SAD i Evropskom unijom, kojoj Turska želi da pristupi, i ugrozila stabilnost regiona, navela je britanska agencija.

Ankara okrivljuje PKK za smrt najmanje 3.000 ljudi, od kada je 1984. taj pokret počeo borbu za kurdsku državu na jugoistoku Turske.