Upozorenje Grčkoj
2k

Erdogan poručio da će Turska uzeti sve što joj pripada u istočnom Sredozemlju

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će ova država biti odlučna u zaštiti svojih prava i najavio da neće praviti "nikakve ustupke" da bi odbranila svoje gasne interese u istočnom Sredozemlju.
Daily Sabah piše da je Erdogan upozorio Grčke zvaničnike da paze da ne naprave neku grešku koja bi dovela do njene propasti.

"Nećemo praviti apsolutno nikakve ustupke oko onoga što nam pripada. Turska će uzeti ono što joj pravno pripada u Crnom, Egejskom i Sredozemnom moru", rekao je Erdogan u kontekstu pojačanih tenzija izmedju Ankare i Atine posljednjih sedmica.

Erdogan je govorio i u jeku porasta tenzija između Ankare i Atine u istočnom Sredozemlju gdje je pronalazak značajnih gasnih nalazišta posljednjih godina dalje pogoršao stare sporove između dva susjeda oko pomorskih granica.

Napomenuo je da Turska ne upire oči na suverenitet, teritoriju ili interese drugih zemalja te da isto to očekuje i od njih.

"Oslučni smo učiniti sve što je politički, ekonomski i vojno potrebno da bi se to osiguralo. Turska više nije zemlja čija se strpljivost, odlučnost, hrabrost i mogućnosti mogu testirati. Ukolioko Grčka želi platiti tu cijenu neka se onda suoče s nama. Ako nemaju hrabrosti za to, neka nam se onda sklone s puta", naveo je Erdogan.

Prošle sedmice Turska je objavila da je bušni brod "Fatih" pronašao značajne rezerve prirodnog plina u Crnom moru te da je riječ o količini od 320 milijardi kubnih metara u zoni istraživanja poznatoj kao Tuna-1.

Također je ranije u augustu, turski istraživački brod Oruç Reis u pratnji ratnih brodova započeo istraživanje nafte i plina u tom području nakon što je Grčka najavila pomorski sporazum s Egiptom.

Turska vlada osporava tvrdnju Grčke za ekskluzivnim pravima na vodama u kojima radi istraživački brod, tvrdeći da otoci ne bi trebali biti uključeni u proračun morskih granica između zemalja.

Grčka ima oko 6.000 otoka i manjih otočića na Egejskom i Jonskom moru, više od 200 je naseljeno. S druge strane, Turska ima najdužu obalu na Sredozemlju.

Od danas do petka Grčka, Francuska, Italija i Kipar trebaju provesti zajedničku vojnu vježbu u istočnom Sredozemlju, južno od Krita i Kipra.

Francuska koja podržava Grčku u ovom sporu saopćila je danas da Sredozemlje ne treba biti teren za igru za "ambicije nekih". Erdogan je prebacio Atini da želi okrenuti Evropsku uniju protiv Ankare.