Ceremonija u Ankari
0

Erdogan položio zakletvu i zvanično preuzeo novi predsjednički mandat

D. Be.
Foto: AFP
Foto: AFP
Recep Tayyip Erdogan položio je zakletvu u Velikoj narodnoj skupštini u Ankari te tako svečano preuzeo petogodišnji mandat na funkciji predsjednika Republike Turske čime počinje nova era ove države.

"Branit ću ujedinjenost nacije, poštovat ću demokratiju i principe sekularne republike. Uvijek ću zagovarati pravdu i braniti naciju. Respektovat ću prava svakoga. Čuvat ću reputaciju Republike Turske i radit ću sve u najboljoj namjeri. Kunem se u svoju čast", poručio je Recep Tayyip Erdogan nakon čega je uslijedio dugotrajan i gromoglasn aplauz.

Erdogan je pred brojnim zvaničnicima položio zakletvu, a tokom dana bi trebao otkriti i sastav svog kabineta.

Na današnjoj inauguraciji u Ankari prisustvuju brojni zvaničnici iz Evrope i ostatka svijeta, a procjenjuje se da je pozivnice dobilo blizu 10.000 službenika i zvanica, a među njima su i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Analitičari ističu da na inauguraciji nema zvaničnika zapadnih zemalja. Svečanom preuzimanju novog mandata prisustvovat će 22 predsjednika, 28 premijera i predsjednika parlamenata.

Ovo je historijski dan za Republiku Tursku, prenose turski i svjetski mediji, uzimajući u obzir da ova država prelazi s parlamentarnog na predsjednički politički sistem, što znači da će Erdogan direktno u svojim rukama imati poluge vlasti.

Za lidera Turske je prošlog mjeseca na prijevremenim predsjedničkim izborima glasalo 26,3 miliona državljana Turske, odnosno 52,59 posto ukupnog broja birača.