Uprkos poteškoćama
62

Erdogan pet dana prije izbora najavio rast plata državnih službenika za 45 posto

B. R.
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske (Foto: EPA-EFE)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas, pet dana prije općih izbora u ovoj zemlji, najavio rast plata državnih službenika za 45 posto.

To je učinio u Ankari tokom dijaloga o ekonomskim i socijalnim pravima radnika u javnom sektoru. Prema njegovim riječima, najniža plata će ovim rastom iznositi 15.000 lira (skoro 1.400 KM). Erdogan je obećao da će se nastaviti rast plata i penzija državnih službenika, prenosi Al Jazeera.

Ekonomska pitanja su ključna pitanja izbora koji će biti održani 14. maja. Zvanična stopa inflacije iznosi 85,5 posta, što je najviša stopa inflacije u posljednjih 24 godine. Pojedini tvrde da je inflacija znatno viša od zvanične. To je za posljedicu imalo znatnu devalvaciju domaće valute.

Tursku je usljed velikih ekonomskih problema, početkom februara ove godine, pogodio razoran zemljotres, što je Erdoganovoj vlasti još više otežalo. Njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) je 20 godina na vlasti i obećala je riješiti ekonomske probleme.

Ankete pokazuju da je tijesna utrka između Erdogana i opozicionog kandidata za predsjednika Kemala Kilicdaroglua iz kemalističke Republikanske narodne stranke (CHP). Turci će na izborima, osim predsjednika, birati i članove parlamenta.