U Istanbulu
29

Erdogan otvorio najveću tursku džamiju, na otvaranju bili Izetbegović i Džaferović

Klix.ba
Foto: kuna.net.kw
Foto: kuna.net.kw
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio je danas najveću tursku džamiju u Istanbulu. Otvaranje džamije Camilica podudara se sa svetim mjesecom ramazanom koji počinje u ponedjeljak 6. maja.

Na otvaranju su prisustvovali i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džamija može primiti 63.000 vjernika i nalazi se na istanbulskom brdu Camlica na azijskoj strani grada. Izgrađena u otomansko-seldžuškom arihtektonskom stilu, i može se vidjeti sa svih strana grada, javlja turska novinska angencija Anadolu Agency.

Osim toga džamija posjeduje i muzej turske islamske umjetnosti, biblioteku, umjetničku galeriju, konferencijsku dvoranu, radionice, kao i parkiralište s kapacitetom od 3.500 automobila.

Foto: kuna.net.kw
Foto: kuna.net.kw

Ova grandiozna džamija ima šest minareta koji predstavljaju šest stubova islama. Četiri minirata visoka su 107,1 metar u čast pobjede turaka protov bizantijske vojske 1071. godine, a dvije 90 metara.

Njegova kupola visoka je 72 metra i predstavlja 72 naroda koji žive u Istanbulu. Unutar kupole nalazi se ispisano 16 Allahovih imena, koja istovremeno simboliziraju broj država koje su utemeljili Turci.

U džamiji se nalazi i ručno rađeni tepih od 17.000 kvadratnih metara. Džamija može primiti osam pogrebnih molitavi odjednom.