Svijet
0

Erdogan optužuje SAD za nedjelovanje u vezi s PKK-om

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u razgovoru za "The Times" u ponedjeljak optužio Sjedinjene Američke Države za nedjelovanje u odnosu na kurdske pobunjenike u Iraku, ocijenivši da će to doprinijeti "valu antiamerikanizma" koji raste u Turskoj.

"Nebrojeno puta smo rekli predsjedniku Bushu koliko je to pitanje za nas osjetljivo, ali nismo dobili ni najmanji pozitivan rezultat", izrazio je žaljenje Erdogan koji je u ponedjeljak i utorak u posjeti Velikoj Britaniji.

"Amerika je naš strateški partner, ali na sjeveru Iraka osjećamo da se istovremeno teroristička organizacija PKK i vlada iračkog Kurdistana zaklanjaju iza Amerike", kazao je on.

U intervju koji je dao prije nego što su kurdski pobunjenici iz PKK-a napali i ubili 12 turskih vojnika u nedjelju blizu iračke granice Erdogan je izrazio žaljenje što je oružje američke proizvodnje upotrijebljeno protiv turskih vojnika.

"U našoj zemlji raste val antiamerikanizma. To se nije dogodilo u jednom danu ili bez razloga", ocijenio je on.

Premijer je podržao odluku turskog parlamenta da dozvoli turske vojne napade na pripadnike PKK-a u Iraku. On je ocijenio da njegova zemlja ima na to "prava u skladu s međunarodnim zakonom i da ne mora tražiti ničiju dozvolu".