Svijet
77

Erdogan optužio Njemačku za korištenje nacističkih praksi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Njemačku za pridržavanje "nacističke prakse" zbog nedavne odluke lokalnih vlasti da zabrane miting i javno obraćanje jednog turskog ministra.

Naime, prošle sedmice njemačke vlasti su povukle ranije datu dozvolu za održavanje dva skupa građana turskog porijekla povodom podrške hapšenju tursko-njemačkog novinara. Također, planirani skup dio je kampanje turske vlade da pridobije podršku 1,5 miliona njemačkih Turaka u jeku nadolazećeg referenduma o novim predsjedničkim ovlastima.

Podsjećamo, njemački novinar turskih korjena Deniz Yücel, koji radi za ugledni list Die Welt, uhapšen je u Turskoj zbog sumnje da podržava teroriste i podstiče na nasilje.

Berlin zahtijeva njegovo puštanje.

"Našim prijateljima u Njemačkoj ne dozvoljavjau da govore. Neka tako čine. Da li mislite da će zbog zabrane glasači u Njemačkoj zaokružiti 'ne“ umjesto 'da'? Njemačka nema ništa zajedničko s demokratijom – ovo što činite ne razlikuje se od ponašanja nacista u prošlosti. Ne želimo više gledati naciste i njihova fašistička djela", rekao je Erdogan na skupu u Istanbulu.

Odnosi dvije članice NATO-a krenuli su lošim putem nakon pokušaja puča u julu 2016. godine. Tada je Ankara kritikovala Berlin i druge što nisu odaslali osudu državnog udara dovoljno brzo i dovoljno uvjerljivo.

Erdogan je optužio Njemačku da čuva neprijatelje Turske, uključujući i kurdske teroriste. S druge strane, evropske zemlje kritikuju Erdogana zbog čistke bez presedana u kojoj su bez suđenja hapšeni i otpuštani građani različitih profesija – od sudija do novinara.