Zbog krvoprolića
0

Erdogan: Odluka o protjerivanju sirijskih diplomata logičan potez

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je cijela svjetska javnost uznemirena krvoprolićem u sirijskom gradu Huli i da je odluka Republike Turske da protjera sirijske diolomate iz zemlje, logičan slijed događaja.

On je potvrdio informaciju da je Ministarstvo vanjskih poslova Turske informisalo sirijsku ambasadu o odluci da diplomate te zemlje napuste Tursku u roku od 72 sata.

"Prešutjeti zlo, zanči biti saučesnik zla. Biti na strani zločinaca je također zločin. Mi nismo mogli prešutjeti posljednji masakr u Siriji", rekao je premijer Erdogan, javila je u srijedu agencija Anadolija.

Upitan za komentar aktuelnih sporova u vezi s iranskim nuklearnim programom, turski premijer je kazao: "Vidite, oni koji raspolažu nuklearkama i koji to pravo ne spore nekim drugim zemljama, ustali si i raspravljaju o iranskom nuklearnom programu. Svaka zemlja ima pravo da se koristi nuklearnom energijom, ali, naravno, taj proces će biti nadgledan. Nećete čuti za nuklearnu centralu u Armeniji, koju niko ne nadzire, niti ćete čuti išta o nuklearnim aktivnostima Izraela. Ali ćete zato, sa druge strane, čuti za krizu koju je izazvao iranski nuklearni program. To nije pravedno. Svaka zemlja ima pravo da u mirne svrhe koristi nuklearnu energiju“.