Satima nakon odluke
41

Erdogan odbio prihvatiti ostavku ministra unutrašnjih poslova Turske

A. B.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odbio je prihvatiti ostavku ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua satima nakon što je on saopćio tu odluku.

Naime, Soylu je podnio ostavku zbog naglog uvođenja policijskog sata u Turskoj kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a što je zapravo izazvalo opći haos na ulicama i marketima.

Ahval piše da je Erdogan u svojoj izjavi u nedjelju kasno navečer naglasio da će Soylu nastaviti raditi svoj posao na funkciji ministra unutrašnjih poslova koju obnaša od augusta 2016. godine.

Najveći razlog zbog kojeg je Soylu podnio ostavku je uvođenje policijskog sata u petak navečer i to dva sata prije nego je stupio na snagu u ponoć, bez davanja ikakvog upozorenja građanima prethodno. Nakon takve odluke građani su požurili u obližnje trgovine i pekare kako bi se za vikend snabdjeli osnovnim namirnicama.

Odgovornost za to je preuzeo Soylu koji je vijest o svojoj ostavci saopćio putem Twittera jer su zbog policijskog sata prekršene sve epidemiološke mjere zbog velikih gužvi građana, a izbila je i tučnjava među njima zbog panike koja je zavladala.

Nakon što je najavljena ostavka, vrijednost turske lire, koja je već osjetila posljedice pandemije, opala je dodatno u odnosu na američki dolar, a do sada je izgubila 11 posto svoje vrijednosti.

Prije nego će Erdogan odbiti ostavku Soylua, ministar unutrašnjih poslova Turske je dobio veliku podršku na društvenim mrežama, kako među "običnim" građanima, tako i među političarima i svim pristalicama vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) čiji je Soylu član.

Također je formiran i hashtag #istafayiKabulEtmiyoruz, što u prijevodu znači "ne prihvatamo ostavku", a koji je preplavio društvene mreže. Također, mnogi su hvalili rad ministra Soylua.
"Sve moje iskustvo nije trebalo dovesti do ovakvih scena nakon uvođenja policijskog sata i ta odgovornost pripada samo meni", naveo je Soylu na Twitteru, objašnjavajući razloge svoje ostavke.